De Wet Franchise geeft invulling aan bepaalde rechten en plichten van de franchisegever en de franchisenemer. Van de Wet Franchise mag niet worden afgeweken ten nadele van franchisenemers. In de franchiseovereenkomst kunnen overigens wel diverse facetten van de franchisesamenwerking worden opgenomen waarover de Wet Franchise zwijgt.
De inhoud van de franchiseovereenkomst kan in belangrijke mate het zakelijk succes van franchisegever of franchisenemer bepalen. Dit komt doordat de afspraken in de franchiseovereenkomst een directe invloed hebben op de bedrijfsgroei, de ondernemersvrijheid, de flexibiliteit en de bedrijfscontinuïteit.
TOP VRAGEN – FRANCHISE OVEREENKOMST
Gesloten accordion
Niet verwijderen i.v.m.
Wat is een franchiseovereenkomst?
Volgens de Wet Franchise is een franchiseovereenkomst:
De overeenkomst waarbij de franchisegever aan een franchisenemer tegen vergoeding het recht verleent en de verplichting oplegt om een ‘franchiseformule‘ op de door de franchisegever aangewezen wijze te exploiteren voor de productie of verkoop van goederen dan wel het verrichten van diensten.
De franchise overeenkomst is dus het contract tussen de franchisegever en de franchisenemer. Hierin zijn afspraken opgenomen over de franchise samenwerking. Dit naast het wettelijk kader van de Wet Franchise waar niet ten nadele van franchisenemer van mag worden afgeweken.
In de franchise overeenkomst zijn vaak al diverse bepalingen over beëindiging en afwikkeling van de franchiserelatie opgenomen, zoals het non-concurrentiebeding en het goodwillbeding.
NB: in de rechtspraak zal nader kunnen worden uitgemaakt in welke specifieke gevallen sprake is van een ‘franchiseovereenkomst’. Schakel bij vragen hierover de advocaat in voor advies.
Wat is een franchiseformule?
De Wet Franchise verstaat onder een franchiseformule:
Een operationele, commerciële en organisatorische formule voor de productie of verkoop van goederen dan wel het verrichten van diensten, die bepalend is voor een uniforme identiteit en uitstraling van de franchiseondernemingen binnen de keten waar deze formule wordt toegepast, en die in ieder geval omvat:
- (1) een handelsmerk, model of handelsnaam, huisstijl of tekening; en
- (2) knowhow, zijnde een geheel van niet door een intellectueel eigendomsrecht beschermde praktische informatie, voortvloeiend uit de ervaring van de franchisegever en uit de door hem uitgevoerde onder- zoeken, welke informatie geheim, wezenlijk en geïdentificeerd is.
NB: in de rechtspraak zal nader kunnen worden uitgemaakt in welke specifieke gevallen sprake is van een ‘franchiseformule’. Schakel bij vragen hierover de advocaat in voor advies.
De franchisegever:
Als franchiseorganisatie (franchisegever) ontwikkel je een franchiseformule. Je geeft franchisenemers het recht om het zakelijke (franchise)concept te gebruiken.
De franchisenemer:
Als franchisenemer contracteer je met een franchiseorganisatie. Dit om het recht te krijgen een franchiseonderneming te exploiteren op basis van de franchiseformule.
Franchiseovereenkomst advies
Pep Legal ondersteunt franchisegevers en franchisenemers bij tal van franchiseovereenkomst vraagstukken. Zoals het opstellen, aanpassen, checken en de beëindiging van de franchiseovereenkomst. Door die ruime ervaring weet je dat die franchiserecht kennis in jouw situatie kan worden toegepast op jouw specifieke vraag.
Franchise & contract vragen
Ieder franchisecontract kan andere onderwerpen bevatten. Vragen over de volgende onderwerpen komen vrijwel altijd terug:
- franchisecontractspartijen
- franchiseformule en recht van franchise en intellectuele eigendom
- rayon (gebied) van franchisenemer
- fee (vergoeding) structuur
- duur franchiseovereenkomst
- beëindiging franchiseovereenkomst
- franchiseverplichtingen franchisegever
- franchiseverplichtingen franchisenemer
- ontwikkelen en aanpassen formule door franchisegever
- non-concurrentiebeding
- geheimhoudingsbeding
- franchiseprivacy
- koppeling franchisehandboek
- indien van toepassing koppeling huur
- geschillenregeling
Wil je meer weten over deze of andere onderwerpen, bel of mail dan naar franchiseadvocaat Jorg van de Peppel.
Juridische ondersteuning franchise & overeenkomst
De franchiseadvocaat helpt frequent franchisegevers en franchisenemers met juridisch advies en begeleiding bij:
- opstellen van de franchiseovereenkomst en andere specifieke franchisedocumenten
- aanpassen/wijzigen van de franchiseovereenkomst, bijvoorbeeld vanwege veranderende regelgeving
- beëindigen van de franchiseovereenkomst
- non-concurrentiebeding en non-relatiebeding
- goodwillvergoeding
- voorkomen en voeren van gerechtelijke procedures over de franchiseovereenkomst
Franchiserechtadvocaat bij vragen over de franchise overeenkomst
Graag investeert Pep Legal in een vertrouwensrelatie met franchisegevers, franchisenemers en franchiseraadorganen. Hierdoor weet je dat Pep Legal gecommitteerd is jou bij verschillende juridische franchisevraagstukken te ondersteunen en mee te denken in oplossingen.
Juridische ondersteuning bij het franchise contract
De franchiseadvocaat staat voortdurend diverse franchisegevers bij met betrekking tot het opstellen en aanpassen van het franchisecontract. Ook staat de franchiseadvocaat doorlopend franchiseraadorganen en (collectieven van) franchisenemers bij inzake uiteenlopende vragen over de franchiseovereenkomst.